Skip to main content

Bent u goed verzekerd?

By 15 oktober 2021Nieuws

Voorkom onverwachte kosten bij schade

U huurt een woning van Woningbedrijf Velsen. Woningbedrijf Velsen heeft voor u een opstalverzekering voor alles wat (nagel)vastzit aan uw woning. Denk aan de wanden, keuken, badkamer en toilet.

Inboedelverzekering met primair huurdersbelang

Als u zelf iets aanpast of aanbrengt dat vastzit zoals nieuwe vloerbedekking of behang, maar ook een nieuwe keuken of tegelvloer in de badkamer wordt dit uw eigendom en valt daarom onder de noemer ‘primair huurdersbelang’ van een inboedelverzekering.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar we raden onze huurders altijd aan om een inboedelverzekering af te sluiten. Schade aan uw spullen en eigendom komt altijd onverwacht en kost vaak veel geld.

Let op!

Veel verzekeraars veranderen hun polisvoorwaarden. Let daarom op dat het zogenoemde ‘primair huurdersbelang’ bij de voorwaarden staat. Vraag dit na bij uw verzekeraar en laat dit bevestigen. Dan bent u altijd helemaal goed verzekerd.

afsluiten of aanpassen van inboedelverzekering – primair huurdersbelang

  1. Nieuwe huurder

U bent een nieuwe huurder en moet nog een inboedelverzekering afsluiten à zorg dan dat het ‘primair huurdersbelang’ is meeverzekerd. Sommige verzekeraars nemen standaard 10% van de waarde op van uw inboedelverzekering als ‘huurdersbelang’. Het woord ‘primair’ moet er ook in staan.

  1. Huurder met verzekering

U huurt een woning en heeft al een inboedelverzekering à Controleer de polisvoorwaarden van uw inboedelverzekering. Kijk of het ‘primair huurdersbelang’ is meeverzekerd. Of vraag het na bij uw tussenpersoon of verzekeraar. Is het niet meeverzekerd? Pas dan uw polis aan.

  1. Huurder met verzekering en plannen om een aanpassing te doen in huis

U huurt een woning en heeft al een inboedelverzekering en gaat iets aanpassen in uw huis, bijvoorbeeld de keuken vervangen of een plavuizen vloer leggen à U kunt dan uw huurdersbelang (de nieuwe keuken of plavuizen vloer) meeverzekeren op uw inboedelverzekering. U geeft dan de waarde van de aanpassing op aan de verzekeraar. U vertelt dat zij dit moeten verzekeren onder ‘primair huurdersbelang’. U betaalt daar dan extra premie voor.

Hoe zit het ook alweer? Wat betekenen al die begrippen?

Opstalverzekering

Woningbedrijf Velsen is de eigenaar van uw woning. Zij sluit de opstal- of woonhuisverzekering af.  Dat betekent dat u geen opstal- of woonhuisverzekering hoeft af te sluiten. De opstal- of woonhuisverzekering dekt schade door storm, brand of inbraak aan alles wat (nagel)vast zit aan de woning. Bijvoorbeeld de badkamer, keuken, tegelvloer of schutting.

Inboedelverzekering

Alle spullen die u zelf in de woning plaatst, noemen we inboedel. Bijvoorbeeld tafels, stoelen, bedden, gordijnen enzovoort. Ook als u zonwering ophangt, valt dit onder de inboedelverzekering. Dit verzekert u zelf. U sluit dus zelf een inboedelverzekering af.

Huurdersbelang

Past(e) u iets aan in uw woning dat u niet zomaar verwijdert? Bijvoorbeeld een nieuwe keuken, badkamer, een houten vloer of plavuizen. Deze zaken zijn uw eigendom, maar zitten vast in de woning. Ze zijn onderdeel geworden van de woning. Dit noemen we ‘huurdersbelang’.

Normaal valt dit onder de opstalverzekering. Maar omdat een huurder geen opstalverzekering heeft, dient u dit ‘huudersbelang’ mee te verzekeren in de inboedelverzekering.