Skip to main content

“Dit is géén solo-actie van mij, dat kastje is van ons allemaal.”

Sinds het najaar staat er een prachtig buurtkastje in haar voortuin aan de Kromme Mijdrechtstraat 63. Maar bewoonster Lydia Moreira benadrukt: “Dit is géén solo-actie van mij, dat kastje is van ons allemaal.”

Het buurtkastje, of weggeefkastje, werkt heel simpel. Iedereen kan er spullen inzetten en uithalen. Het gaat vooral om levensmiddelen en hygiënische producten, zoals shampoo en tampons. Lydia: “Er past veel in, maar we kunnen niet alles gebruiken. Geen bederfelijke etenswaren, niets over de datum en geen spullen die in de kringloopwinkel horen. Geen alcohol of tabak, maar wel koffie bijvoorbeeld, of chocolaatjes of bakmix voor pannenkoeken.”

Waarom vind je dit zo’n goed idee?

Lydia: “Er zijn twee goede redenen, of eigenlijk drie. Met zo’n kastje ga je verspilling tegen. En veel mensen hebben in deze tijd moeite om rond te komen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Nee drie, want er ontstaat meer verbinding in de straat. Dat vind ik minstens zo belangrijk. We hebben de hele straat uitgenodigd voor de officiële opening van het kastje. Zo heb je toch weer even contact.”

Wat doen jullie nog meer in deze straat?

Lydia: “We hebben een buurtapp en op Burendag is er een gezellige barbecue. Eens in de paar jaar organiseren we een groot straatfeest. Oh ja, we zijn sinds kort ook een Lief & Leedstraat. Dat betekent: we besteden extra aandacht aan een buur als dat nodig is. En we helpen elkaar met spullen en klusjes doen. Wij zijn ook een diverse straat; alle kleuren, alle smaken, alle leeftijden. Al die dingen samen maken dit een heel levendig straatje. Leuk hoor.”

Ook een buurtkastje aanvragen? Bel Sociaal Wijkteam Velsen, op werkdagen van 9 tot 13 uur: 088 – 8876970. Of stuur een mailtje: contact@swtvelsen.nl.