Skip to main content

Kick-off participatietraject Waal- en Dolfijnstraat

By 7 september 2021september 8th, 2021Nieuws

Donderdagavond 2 september was het zo ver: de kick-off van het participatietraject van de Waal- en Dolfijnstraat.

Woningbedrijf Velsen is in samenwerking met de gemeente gestart met het participatietraject, omdat we graag willen weten wat de bewoners en omwonenden van de Waal- en Dolfijnstraat willen voor hun woon en leefomgeving.

Nieuwbouw

De twee huidige flats aan de Waalstraat en de Dolfijnstraat in IJmuiden Zuid zijn aan vernieuwing toe en worden gesloopt. Wat komt ervoor in de plaats? Daar mogen bewoners over meepraten.

De sloop en nieuwbouw van de Waal- en Dolfijnstraat is het eerste project van Pont tot Park: een gebiedsvisie waarbij de gebouwen tussen het Pontplein en het Stadspark een uitstraling krijgen die past bij het unieke karakter van IJmuiden. Zoals wethouder Floor Bal zei op de avond: “Het gebeurt eens per veertig tot zestig jaar dat zo’n unieke locatie vrijkomt doordat het gesloopt wordt, laten we er nu iets ongekend moois van maken.” Daar betrekken we de bewoners en omwonenden graag bij – zij weten namelijk het beste wat goed past in de wijk en wat ze graag zouden zien. De Waal- en Dolfijnstraat wordt een mooie entree naar IJmuiden vanaf het zuiden, waarop we trots kunnen zijn.

Dromen en zorgen

Zo’n 50 mensen waren aanwezig. Samen werd nagedacht en gepraat over dromen en zorgen voor de Waal- en Dolfijnstraat. We hoorden van bewoners die al 65 jaar in deze buurt wonen, we hoorden kritische vragen, en we hoorden allerlei ideeën. Van het Woningbedrijf vertelden Michiel Schipper (gebiedsontwikkelaar) en Tjerk Wijte (projectleider) hun dromen die ze hebben voor de Waal- en Dolfijnstraat: veel groen en meer woningen dan nu. Ook wilden ze de aanwezigen prikkelen: hoe kijkt u aan tegen gasloos koken, hoogbouw, minder auto’s? Zoals a.i. directeur-bestuurder Pierre Sponselee aan het begin van de avond zei: “Laat je fantasie lopen!” En dat gebeurde. Iedere aanwezige kreeg de kans om zijn dromen, zorgen, wensen en vragen op te schrijven op post-its en op borden te plakken. Er waren zes borden, met allemaal verschillende thema’s: samenleven in de buurt en in het complex, duurzaamheid, uitstraling, verkeer en parkeren, of de openbare ruimte. Aan het eind van de avond zaten de borden helemaal vol met gekleurde post-its!

Vervolg: Themasessies

De bewoners en omwonenden hebben hart voor hun stukje IJmuiden, dat hebben we wel gemerkt op donderdagavond. De kick-off was zeker geslaagd. Het participatietraject gaat verder: in 3 themasessies gaan we de diepte in. We nemen alle dromen en zorgen die op de post-its staan mee, en praten verder met elkaar zodat de vele dromen en zorgen uiteindelijk verwerkt worden in een plan.

Aanmelden

Wilt u ook komen meepraten over onderwerpen als hoogbouw, afvalbakken, natuur, parkeerplaatsen, of speelplaatsen in de buurt? Dat kan! Meld u aan via waaldolfijn@wbvelsen.nl.