Skip to main content

Opening kleinschalige woonvoorziening voor 7 jongeren Velserduinweg

By 12 april 2022Nieuws

Vanaf 1 december 2021 hebben we nieuwe buren. 7 jongeren die het niet altijd even makkelijk hebben gehad in het leven. En niet bij hun ouders kunnen opgroeien. Daarom zijn we zo blij en trots dat zij een nieuw thuis hebben gevonden. En dat wij dat samen met de gemeente Velsen en jeugdhulpaanbieder Parlan mochten ontwikkelen.

Een kleinschalige woonvoorziening voor 4 jongeren en 3 inpandige studio’s voor jongeren die leren zelfstandig wonen. De jongeren wonen daar vanaf 1 december 2021, met 24/7 begeleiding van Parlan. De jongeren zijn in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Zij komen oorspronkelijk uit deze regio en woonden tijdelijk ergens anders omdat er geen huis in de regio voor hen was. Ze zijn blij weer in hun eigen omgeving te wonen en naar school te gaan. Ook zijn ze weer in de buurt van hun ouders, broers en zussen en vrienden. Woningbedrijf Velsen geeft op deze manier invulling aan haar maatschappelijke opgave. Dat doen we in samenwerking met jeugdhulpaanbieder Parlan die actief inzet op meer kleinschalige en gezinsgerichte woonvormen voor jongeren die niet thuis kunnen wonen. Ook de gemeente Velsen is een belangrijke samenwerkingspartner. Zij verlenen de vergunning en zijn uitvoerder van de jeugdwet.

Wethouder Dinjens, Mariëtte Vos-Lambooij (bestuurder Parlan) en Tamar Hagbi (bestuurder WBV) en Jalena (1 van de jongeren) openden 6 april het nieuwe thuis met het doorknippen van een lint. De opkomst was groot, vrijwel alle genodigde waren er. Dat komt omdat de betrokkenheid bij dit project en bij de jongeren ook heel groot is. De jongeren en hun begeleiders ontvingen alle gasten en verzorgden de hapjes en gaven een rondleiding. Ook waren er wat mooie woorden en cadeau’s.

Wethouder Sebastian Dinjens zei: “Ik ben er trots op dat we dit dankzij de goede samenwerking tussen Parlan, WBV en gemeente voor elkaar hebben gekregen. Het is voor deze jongeren zo veel fijner om in een huis in de wijk te wonen, dichtbij school, vrienden en werk.”

Mariëtte Vos-Lambooij vertelde:

‘Ik ging het huis uit toen ik 18 was, maar dat was mijn eigen keus. Sommige jongeren kunnen niet bij hun ouders opgroeien. Maar het is zo belangrijk dat de jongeren die al heel veel achter de rug hebben een thuis hebben. En het is fijn als ze zo lang als ze willen ergens kunnen wonen. 2 jaar geleden gingen we in gesprek met de gemeente en WBV. Iedereen stond erachter.  En nu is het resultaat er.’ Ze eindigde met een tip voor de jongeren; ‘Geloof ergens in, blijf dromen. Ik wens jullie alle goeds!’

Tamar Hagbi bedankte vooral alle mensen die zich zo enorm hebben ingezet zodat de verhuizing op 1 december kon plaatsvinden. Ze benadrukte de inzet van Menger Bouw,  elektrotechnisch bedrijf De Waard en Zonen en installatiebedrijf Tol en Zoon. Ze werkten tijdens de bouwvak, in weekenden en avonden en haalden zelf de kozijnen uit Polen.
Tamar: ‘En we zetten de samenwerking voort. Ook in de toekomst gaan we nog 5 jongeren van Parlan een nieuw thuis bieden. Iedereen bedankt voor de enorme inzet.”

De teamleider sprak tenslotte samen met een bewoonster, Jalena Jamal: “Het begon met dat iemand tegen me zei, Ik heb een leuk pand op het oog, likje verf en je kunt er over 6 weken in.” Die 6 weken werden uiteindelijk bijna 2 jaar. Dat had een enorme impact op de jongeren. Jamal vervolgde: “Maar we zijn nu wel heel blij. En tegen de jongeren, dank jullie wel voor jullie geduld.”

Het was een geslaagde middag.
We wensen de jongeren een hele mooie (woon) toekomst in Velsen!