Skip to main content

Verduurzaming 84 woningen Sam Vlessinghof

By 22 maart 2021Nieuws

Maandag 22 maart ondertekenden Paul Vlaar, directeur van Ooijvaar | bevlogen bouwers en Pierre Sponselee, directeur bestuurder a.i. van Woningbedrijf Velsen de aannemingsovereenkomst voor het grondig aanpakken van het Sam Vlessinghof in IJmuiden. We verbeteren de kwaliteit van de woningen. Ook verduurzamen we zowel de woningen als het gebouw en krijgt het geheel een moderne uitstraling.

Verduurzamen
De woningen gaan door de ingrepen van gemiddeld energielabel E naar energielabel A. Met alle isolerende maatregelen reduceren we de CO2- uitstoot van het gebouw, inclusief de algemene ruimtes, met 100 ton CO2! Om 100 ton CO2-uitstoot op te nemen moeten 5.000 bomen een jaar lang groeien. In het Klimaatakkoord is afgesproken om de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving voor 2030 met 3,4 megaton CO2 te verminderen. Woningbedrijf Velsen draagt met de verduurzaming van het Sam Vlessinghof bij aan deze doelstelling.

Social Return on Investment
Woningbedrijf Velsen stelde als voorwaarde dat bouwbedrijf Ooijevaar een deel van het werk gunt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij vinden het belangrijk dat ook deze mensen werk(ervaring) krijgt.

Focus
Het verbeteren en vernieuwen van de flat aan het Sam Vlessinghof is onderdeel van de verbeteringsopgave waar Woningbedrijf Velsen voor staat. We vernieuwen de komende 10 jaar een groot deel van onze woningen, met name die uit de wederopbouwperiode komen, naar goede, prettige, betaalbare en verduurzaamde woningen. Ook willen we onze opgave versnellen. Dat doen we samen met onze huurders, (maatschappelijke) partners en medewerkers.

Wat gaan we doen
De bewoners van de woningen krijgen onder andere nieuwe kozijnen met isolatieglas, een nieuwe voordeur, elektrisch bedienbare zonneschermen, een nieuwe badkamer en keuken (als deze niet recent is vervangen) en mechanische ventilatie. Ook vervangen we de balkonhekken en privacy- schermen.

We isoleren de daken, gevels en kruipruimte en moderniseren de liften en algemene ruimtes. We maken een compleet nieuwe entree en de bovenste verdieping voorzien we van een luifel. Ook plaatsen we zonnepanelen op het dak. De bewoners van Sam Vlessinghof hebben straks een mooi, energiezuinig, veilig en comfortabel thuis.

Huurverhoging
Voor alle verbeteringen die we aanbrengen vragen we een netto huurverhoging van €18. De verhoging komt overeen met de vergoedingentabel van de Woonbond/Aedes.

Waarom deze ingreep
De flat is constructief goed, maar voldoet in veel opzichten niet meer aan de eisen van deze tijd. Denk hierbij aan de uitstraling van het gebouw, de isolatie, het energieverbruik, vochtproblemen, verouderde installaties en tocht. Klachten en signalen van bewoners bevestigden dit. Woningbedrijf Velsen wil dit samen met Ooijevaar | bevlogen bouwers oplossen en bijdragen aan de gemaakte afspraken in het Klimaatakkoord.

Planning
Eerder deze maand startten we al met de modelwoning. Het onderhoud aan de rest van de woningen staat gepland vanaf juni 2021 en duurt tot en met februari 2022.