Skip to main content

De 94-jarige mevrouw Kassing woont exact 65 jaar in een sociale huurwoning van toen nog Woningstichting Velsen. Alle reden voor een bezoekje om haar te bedanken met bloemen en gebak voor decennia lang trouw huren. Mevrouw Kassing is er als eerste bewoner in 1958 komen wonen met wijlen haar man, toen nog via de gemeente.

Beiden kwamen oorspronkelijk uit Halfweg en woonden eerst in Velsen-Noord. ‘Je had toen geen water in huis en de wc was buiten. Dat was met drie kleine kinderen niet te doen. Hier hebben we zes jaar gewoond en zijn toen begin juni 1958 verhuisd naar de Planetenweg waar ik nog steeds woon’, vertelt de nog kwieke mevrouw Kassing. Na even zoeken onderin een lade vindt de oudste dochter van mevrouw een metalen kistje met daarin het originele huurcontract, de vergunning, huurreglement en het borgbriefje.

Spelen in de wijk

‘We betaalden 25 gulden borg plus de eerste week huur vooruit, één gulden vijfenzeventig’, vertelt ze. Haar man werkte destijds bij J.G. Nelis dat later overgenomen is door Koninklijke BAM. ‘De wijken waren opgedeeld in letters, wij kwamen in wijk F, die was gekoppeld aan een specifieke wijkopzichter. Die hield toezicht op de woningen en bewoning’, vervolgt ze.

In 1958 werd vanuit de woonruimtewet nog een vergunning afgegeven

De dochter weet nog goed dat ze het heel fijn vond om er op te groeien. ‘Toen reden er nog niet veel auto’s en konden we naar hartenlust buiten spelen, tollen, rolschaatsen, elastieken en hoelahoepen. Of we bouwden een tent met de buurkinderen en hadden we de grootste lol! Tegenwoordig zie je niet veel kinderen meer buitenspelen.’ Ze hebben nooit overlast gehad van buren. Tegenwoordig wonen er veel jonge mensen maar ook daarvan ondervindt ze geen hinder.

We betaalden 25 gulden borg plus de eerste week huur vooruit, één gulden vijfenzeventig

Mevrouw heeft nooit buitenshuis gewerkt. ‘Met vier kinderen had ik het al erg druk. Ik kon wel een baan krijgen, kantoren schoonmaken, maar dan moest ik om zes uur op en wie deed dan de kinderen? Dat lukte gewoon niet.’ Trappenlopen gaat niet meer, mevrouw komt niet veel meer buiten. ‘Maar ik kan lekker op mijn balkon, en ik vermaak me hierbinnen ook goed hoor! Vorig jaar verloor mevrouw Kassing haar jongste dochter en diens man negen maanden later. ‘Het valt niet mee als je dat meemaakt. Je wil dat je kinderen je overleven. Maar ik heb veel hulp van mijn kinderen, mijn zoon woont nog bij mij dus ik red me goed.’

Mevrouw Kassing geniet van haar huisje

Grootschalige renovatie

De Planetenwijk wordt vanaf deze maand grondig aangepakt en sommige bewoners moeten drie weken elders verblijven. ‘Daar zie ik tegenop’, zegt mevrouw Kassing. ‘Alles is nog in goede staat want we hebben het huis altijd netjes gehouden, maar het moet maar even.’ Mevrouw verblijft straks tijdelijk in een straat in de buurt van haar dochter, wiens woning twee jaar geleden helemaal is opgeknapt en verduurzaamd door Woningbedrijf Velsen.

Mevrouw Kassing kan niet wachten totdat haar woning klaar is, want ze wil nergens anders wonen.

Samen met sociaal wijkbeheerder Danny de Lange, Mevrouw Kassing en haar dochter