Skip to main content

Informatie over energie:
wat moet ik weten?

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. Iedereen in Nederland merkt dit. De energierekening is hoger geworden. Hoeveel? Dat verschilt per huishouden en per contract. Alles wordt duurder. Niet alleen energie en gas. We helpen daarom zoveel mogelijk met informatie en tips.

Komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming in de energiekosten?

Meer informatie over Energie

Vraag en antwoord

Wat kan ik doen om mijn energierekening te verlagen?

 1. Energiecoach
  Via Energiek Velsen kunt u een gesprek aanvragen met een energiecoach. Dit is gratis en helpt u beter en zuiniger om te gaan met uw woning en energieverbruik.
 2. Bespaartips
  Bekijk de 24 besparende maatregelen. Door deze tips toe te passen bespaart u op energie en op kosten.
 3. Gratis bespaarpakket
  U kunt via Energiek Velsen een gratis pakket met bespaarartikelen aanvragen t.w.v € 75,- .Ga naar de websitepagina buurtacties 2022

Ik kan de huur/ energierekening niet meer betalen. Wat moet ik doen?

We begrijpen dat het steeds moeilijker wordt om financieel rond te komen. Wanneer u de rekeningen niet meer kunt betalen is het belangrijk dat u op tijd contact met ons opneemt. Samen met u kijken we naar mogelijkheden voor een betalingsregeling en helpen we u verder. Ons telefoonnummer is 0255 566 566.

Kan ik zonnepanelen krijgen?

We zijn druk bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Dit doen we versneld. Vanaf 2023 plaatsen we jaarlijks bij 300 woningen zonnepanelen. U ontvangt een brief van Woningbedrijf Velsen als uw woning aan de beurt is.

Wat doet de overheid?

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 een tijdelijk prijsplafond invoeren voor gas en elektriciteit. Vanaf 1 november kan het termijnbedrag door middel van een tussenoplossing al omlaag. De verlaging van de accijns op brandstof wordt verlengt tot juli 2023. Voor de meest kwetsbare huishoudens wordt wederom een energietoeslag uitgekeerd en voor een grotere groep huishoudens worden toeslagen verhoogd en belastingen verlaagd.

Ga voor meer informatie naar Rijksoverheid.nl of lees het nieuwsbericht prijsplafond energie

Blokverwarming, stadsverwarming en onzelfstandige woonruimte

Het prijsplafond voor de tegemoetkoming hoge energierekening geldt op dit moment niet voor blokverwarming, stadsverwarming en onzelfstandige woonruimten. Op 11 oktober heeft de tweede kamer een motie aangenomen waardoor het kabinet ook voor genoemde aansluitingen met een voorstel moet komen.

Lees artikel blokverwarming ook onder prijsplafond van Aedes

Wat is energietoeslag en hoe vraag ik dit aan?

Energietoeslag is er voor mensen met een laag inkomen. Het is een eenmalige tegemoetkoming van 1.300 euro. U kunt de energietoeslag aanvragen via de website van de gemeente Velsen. Hier vindt u ook meer informatie en alles over de voorwaarden.

Wat doet Woningbedrijf Velsen om woningen energiezuiniger te maken?

In 2050 moeten alle woningen energieneutraal zijn.

De komende jaren zetten we in op:

 • Het versneld plaatsen van zonnepanelen. 300 woningen per jaar vanaf 2023.
 • Hoogwaardig isoleren van woningen.
 • Elektrisch koken.

Meer informatie over onze aanpak volgt binnenkort op de website.

Waar kan ik terecht voor nog meer hulp en tips?

We hebben voor u een paar websites op een rijtje gezet:

 • Nibud: voor alles over geld en rondkomen per maand
 • Socius; Maatschappelijk diensverleners: hulp bij het op orde krijgen van uw financiële situatie en administratie
 • Milieu Centraal: bespaar op gas tips
 • Wijzer in geldzaken: nog meer tips over hoe u kunt besparen

Vraag en antwoord over warmtenet

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd, is een collectieve oplossing om gebouwen te verwarmen. Het bestaat uit een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dit warme water wordt gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen.

Is een warmtenet duurzaam?

Wanneer de bron waarop het warmtenet is aangesloten duurzaam is, is een warmtenet ook duurzaam. Een voorbeeld hiervan is aquathermie, waarin verwarmd en verkoeld wordt door middel van een waterbron.

Wat kost het aansluiten op een warmtenet?

Een warmtenet wordt aangelegd voor een wijk of groot woningcomplex. Hoe meer aangesloten woningen, hoe meer je individueel profiteert. Het is daarom van belang dat er met de wijk gezamenlijk geïnvesteerd wordt. Voor een warmtenet van een lage temperatuur moeten woningen goed geïsoleerd zijn, dit brengt kosten per huis met zich mee. Voor een warmtenet van een hoge temperatuur hoeft dit niet. Ook zijn er kosten verbonden aan het aansluiten, leveren, en aansluiten.

De kosten zijn afhankelijke van de gekozen bron(nen) én ook van het aantal inwoners dat aansluit op het warmtenet. Deze kosteninschatting zal bij een verdere verkenning in beeld worden gebracht.

Wat moet er veranderd worden als ik mij aansluit op een warmtenet?

De gasaansluiting wordt afgesloten in jouw huis. In plaats van een cv-ketel wordt er een afleverset geïnstalleerd, die kleiner is dan een cv-ketel. Bij een warmtenet komt de warmte via leidingen je huis binnen. Vanaf de straat naar jouw voordeur wordt een warmteleiding ingegraven die jou zal voorzien van warm water. Hierdoor ligt de straat in de buurt een tijdje open.

Welke temperatuur heeft een warmtenet?

Een warmtenet kan een hoge of lage temperatuur hebben. Bij een warmtenet op hoge temperatuur (70 graden) kan het zijn dat de bestaande radiatoren gewoon gebruikt blijven worden. Bij een warmtenet op lage temperatuur heb je, net als bij een warmtepomp, vaak vloer- en/of wandverwarming in plaats van radiatoren aan de muren. Ook is het erg belangrijk de woning voldoende te isoleren en naden en kieren te dichten. Er gaat dan zo min mogelijk warmte verloren, wat zorgt voor een comfortabele temperatuur in huis.

Wat verandert er in mijn dagelijks leven als ik mij aansluit op een warmtenet?

Dagelijks verandert er niet veel; je kunt gewoon even lang douchen en de thermostaat regel je zoals je gewend bent. Koken zal net iets anders gaan, namelijk op een inductiekookplaat. Een warmtenet is in eigendom van één aanbieder, dit zorgt ervoor dat je niet je eigen energiebedrijf kunt kiezen. Om de bewoner te beschermen tegen hoge kosten wordt er elk jaar door de overheid een maximumtarief vastgelegd voor de warmte via het warmtenet.

Geeft een warmtenet genoeg warmte?

Een warmtenet kan een hoge of lage temperatuur hebben. Dit is afhankelijk van de bron waar de warmte vandaan komt. Met zowel hoge als lage temperaturen kun je je huis comfortabel verwarmen.

Kan ik met een warmtenet nog wisselen van energieleverancier?

Warmtenetten zijn in eigendom van één aanbieder, dit zorgt ervoor dat je niet je eigen energiebedrijf kunt kiezen.

Wordt een warmtenet duurder dan stoken op gas?

Een warmtenet is in normaal gebruik iets goedkoper dan stoken op gas. Daarbij ben je minder afhankelijk van fluctuerende energieprijzen.

Vraag en antwoord over warmte via Evoyo (Econic voorheen).

Geldt de subsidie/tegemoetkoming van de overheid voor blokverwarming?

Ja, deze subsidie/tegemoetkoming is aangevraagd en wordt momenteel behandeld. We wachten nog op de definitieve goedkeuring van de overheid. Het is belangrijk om te weten dat Woningbedrijf Velsen eigenaar is van de WKO-installaties, terwijl Evoyo verantwoordelijk is voor het onderhoud en de administratieve afhandelingen. Deze samenwerking garandeert een effectieve werking en beheer van de installaties.

Wanneer wordt de subsidie/tegemoetkoming verwerkt in het voorschotbedrag?

Zodra de subsidie/tegemoetkoming wordt toegekend, zal deze worden verwerkt in het voorschotbedrag. Houd er echter rekening mee dat de duur van dit proces onzeker is.

Waarom verschilt de jaarafrekening van de optelsom op de website?

De tarieven die op de website worden vermeld, waren gebaseerd op schattingen voordat de tarieven waren vastgesteld op basis van werkelijk verbruik. In januari/februari zijn de tarieven definitief vastgesteld door Woningbedrijf Velsen en zijn de afrekeningen gebaseerd op deze aangepaste tarieven, die anders kunnen zijn dan die op de website stonden.

Wordt de naam IJbron nog gebruikt?

Het was eerder afgesproken dat de naam IJbron zou verdwijnen. De namen Evoyo en Woningbedrijf Velsen zullen vanaf nu worden gebruikt. Sinds 15-5-2023 is Evoyo de nieuwe naam van Econic, en de naam IJbron zal niet langer worden gehanteerd.

Downloads

Download de 24 bespaartips

info@wbvelsen.nl 

Heeft u nog vragen? U kunt altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag. info@wbvelsen.nl / 0255 566 566