Skip to main content

Over duurzaamheid gesproken….

By 17 januari 2023Nieuws

Jeroen van den Hoorn is adviseur duurzaamheid bij Woningbedrijf Velsen. In het laatste bewonersblad van december 2022 vertelt hij over de plannen die Woningbedrijf Velsen heeft op het gebied van het verduurzamen van woningen.

“Een kuub gas kostte voor de enorme stijgingen 90 cent. In februari 2022 was de prijs al opgelopen tot € 2,30. In september betaalde ik maar liefst € 4,-. Dat is flink schrikken als je de kachel aanzet. Gelukkig is de prijs nu weer iets gezakt, maar deze ontwikkeling heeft me wel aan het denken gezet over de verduurzaming van woningen. Ook van mijn eigen woning. Daarom heb ik onlangs vloerisolatie laten plaatsen, alle kieren gedicht en de thermostaat evengoed een graadje lager gezet. Want alle beetjes helpen.

Betaalbaarheid

Stijgende prijzen hebben direct effect op de betaalbaarheid. Gelukkig komt de overheid ons tegemoet. Mensen met een minimuminkomen kunnen zich aanmelden voor een energietoeslag van minstens € 1.300 (afhankelijk van de gezinssamenstelling). BTW en energiebelasting werden verlaagd. Iedere bewoner met een energieaansluiting heeft in november en december € 190 ontvangen om de gasrekening te kunnen betalen. Voor bewoners met een collectieve verwarming zoekt het rijk naar een soortgelijke tegemoetkoming.

Wat zijn onze afspraken?

Alle beetjes helpen. Ook bij Woningbedrijf Velsen. Wij willen en moeten meer woningen verduurzamen. Dat gaan we ook doen. Minister De Jonge van Volkshuisvesting heeft afspraken met ons gemaakt. In ruil voor het afschaffen van de verhuurdersheffing, zetten wij extra in op verduurzaming. Zo plaatsen we vanaf 2023 een hybride CV-ketel waar we een ketel moeten vervangen. In 2028 mogen we geen woningen meer hebben met een energielabel E, F of G. Het opkrikken van deze labels heeft onze hoogste prioriteit.

"Het opkrikken van de energie-labels heeft onze hoogste prioriteit."

Onze successen in 2022

De woningen in de Rivierenbuurt hebben we verduurzaamd en voorzien van zonnepanelen. Ook de verduurzaming van de Sam Vlessinghof is rond. Het werk aan de Lorentzstraat zit er bijna op. Voor de woningen in complex 29 – o.a. Planetenweg, Voermanstraat, Eenhoornlaan – die we in 2023 willen renoveren, verloopt het binnenhalen van akkoordverklaringen voorspoedig. Waarschijnlijk kunnen we dus snel beginnen met de renovatie. Stuk voor stuk projecten om trots op te zijn.

Onze plannen voor 2023

Volgend jaar voorzien we 400 woningen van zonnepanelen. We hebben de aanbesteding afgerond en een installateur gevonden. Er hebben zich ook al bewoners aangemeld voor de panelen. In een brief hebben we bewoners gevraagd om ambassadeur te worden. In hun woningen plaatsen wij de eerste panelen. Daarna vragen we hen om de buren enthousiast te maken. Daarna plaatsen we overal in de buurt zonnepanelen.

"Verwarming op aardgas is nu nog standaard. Daar willen we vanaf. Dat is een belangrijke doelstelling in ons duurzaamheidsbeleid."

Van het aardgas af

Verwarming op aardgas is nu nog standaard. Daar willen we vanaf. Dat is een belangrijke doelstelling in ons duurzaamheidsbeleid. We helpen iedereen van het gas af door:

  • overstappen van verwarmingsketels naar hybride warmtepompen;
  • elektrisch koken in plaats van op gas;
  • in de toekomst overstappen op een warmtenet.

Ontwikkeling van een warmtenet gaat door

Het is een langdurig proces; er komt veel bij kijken. In 2023 gaan we samen met HVC panden inspecteren om te kijken waar een warmtenet mogelijk is. Bewoners in Zeewijk en Duinwijk zien straks overal medewerkers van HVC & Greenvis rondlopen. Rond de zomer zijn de inspecties klaar. De volgende stap is een plan waar Woningbedrijf Velsen mee kan instemmen. Het liefst willen we nog in 2023 de contracten tekenen. Maar voordat het zo ver is, kijken we heel zorgvuldig naar:

  • de duurzaamheid van de bron;
  • het leidingtracé;
  • de overlast van de werkzaamheden;
  • de kosten voor de corporatie en de gemeente;
  • de betaalbaarheid van de geleverde warmte.

Aardgasvrij is méér dan een warmtenet

Het betekent ook: elektrisch koken. De meeste mensen koken nu nog op aardgas. Dat moet anders. We willen dit aanbrengen bij natuurlijke momenten. Dus bij een verduurzamingsingreep of bij groot onderhoud. Complexen waarbij we nog geen ingreep hebben gepland willen we dit aanbrengen bij mutaties en op aanvraag. Soms is daarvoor een aanpassing van de meterkast nodig. Plus een kabel naar de keuken. In de keuken komt een perilex-wandcontactdoos die geschikt is voor het kooktoestel. Over het breed uitrollen van elektrisch koken valt binnenkort een besluit.

Bron foto’s: Mark Sassen Fotografie

U kunt zelf ook iets doen Energiek Velsen is onze plaatselijke energiecoöperatie. Zij hebben voor 2023 nog genoeg menskracht en geld om u te helpen bij de verduurzaming van uw woning. Bijvoorbeeld met een energiecoach, een warmtescan van uw woning of een energie-bespaarbox. Kijk voor een toelichting op energiekvelsen.nl.