Skip to main content

Woningcorporaties en Urgenda bieden kabinet hulp aan bij extra CO2-reductie

By 15 februari 2019Nieuws

Woningcorporaties en Urgenda bieden kabinet hulp aan bij extra CO2-reductie:

100.000 huurwoningen energieneutraal en lagere woonlasten voor huurders
Duurzaam en betaalbaar wonen, dat is wat woningcorporaties en Urgenda vandaag tijdens een persconferentie in Den Haag bepleitten. Zij willen 100.000 huurwoningen verduurzamen en huurders direct helpen aan een lagere energierekening. Dat kan met het geld van de huurdersbelasting.
Ook Woningbedrijf Velsen, de gemeente Velsen en de Huurdersraad van Woningbedrijf Velsen waren aanwezig om steun te betuigen aan het actieplan.

Sneller, meer investeren
Het kabinet heft sinds 2013 een belasting – bekend als de verhuurderheffing – aan de woningcorporaties. Die betalen jaarlijks gemiddeld ruim twee maanden huur aan de Haagse schatkist. Dit jaar € 1,7 miljard. Dat is geld van huurders.
Woningcorporaties willen dat bedrag investeren en zo veel sneller, meer sociale huurwoningen verduurzamen, bijvoorbeeld door ze geheel gasloos te maken. En de energiekosten voor hun huurders verlagen. Zo helpen wij, samen met huurders en Urgenda, het kabinet om de 25% CO2-reductie in 2020 te halen.
Woningbedrijf Velsen betaalt jaarlijks 4,7 miljoen euro verhuurderheffing aan het Rijk. Met dat bedrag kan Woningbedrijf Velsen elk jaar 135 huurwoningen verduurzamen. Daarmee zorgen we goed voor de aarde en voor de portemonnee van onze huurders. Zonder deze duurzame aanpassingen lopen de energielasten verder op.

Bondgenoot bij klimaatakkoord
Met hun actieplan tonen de woningcorporaties en Urgenda zich een bondgenoot van het kabinet, dat uitzonderlijk grote stappen moet zetten om de afspraken in het klimaatakkoord te realiseren: extra CO2-besparing én draagvlak daarvoor bij de Nederlandse burgers.

Gemeente en huurders steunen de actie
De Huurdersraad van Woningbedrijf Velsen is blij met de actie van Woningbedrijf Velsen, die hiermee laat zien dat ze echt voor de huurder staat. Naast Rogier van der Laan, bestuurder van Woningbedrijf Velsen, waren namens de Huurdersraad Peter van Oorschot en Ton Gerrits in Den Haag aanwezig. Ook de gemeente Velsen onderstreept in haar collegeprogramma Velsen komt naar je toe het belang van betaalbare en duurzame sociale huurwoningen. Wethouder Floor Bal was aanwezig tijdens de persconferentie om zijn steun zichtbaar en krachtig te betuigen.

IJzersterk systeem
Dertig procent van alle Nederlanders woont in een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Dat zijn mensen met een bescheiden inkomen, tot zo’n € 38.000 per jaar. Woningcorporaties zorgen ervoor dat deze huurders goed kunnen wonen: ze houden de huurprijzen laag en bij sociale of financiële problemen zoeken ze samen met hen naar oplossingen. Veel zorgorganisaties huren bij woningcorporaties woningen voor hun cliënten. Al met al creëert dat een sterk sociaal netwerk en maatschappelijk vangnet. Dit systeem wordt wereldwijd geroemd, en kost de overheid niets.